Nem választható fajok

Go down

Nem választható fajok

Témanyitás  Benjamin Lafayette Sisko on Szomb. Dec. 12, 2009 4:49 pm

8472-es faj

A 8472-es faj egy a normál téren kívüli dimenzióban, a folyadékűrben lakik. Először 2374-ben találkoztak vele, amikor a borg belépett az ő világukba, és megpróbálta asszimilálni őket, de kudarcot vallott. A 8472-es faj ellentámadásba lendült a borg ellen, és rengeteg kockát és dolgozót elpusztítottak. Amikor a USS Voyager a borg űrbe lépett tanúja voltak annak, hogy a 8472-es faj egyik hajója egyedül elpusztított 15 borg kockát. Amikor az egyik 8472-es egyed megsebezte Harry Kimet, a Doktor megpróbált valamiféle ellenszert találni a zászlót testét megtámadó "mérgezés" ellen. Végül átprogramozott néhány nanoszondát, amelyek segítségével sikerült legyőznie a kórt. Erről a módszerről kiderült, hogy a borg fegyverként is igen jól használhatná a 8472-es faj ellen. A borg végül kénytelen volt belemenni egy alkuba, és a Voyagerrel együttdolgozni. A borg egyik dolgozóját, Hétkilencedet küldte, hogy segítsen a nanoszondák replikálásában és átprogramozásában. Sikerült építeniük egy fegyvert a 8472-es faj ellen. 17 biohajó elvesztése után a 8472-es faj visszatért a folyadékűrbe. Néhány hónappal később a Voyager legénysége találkozott egy ittragadt 8472-es biohajóval, amelyet egy harogin hajó üldözött. A 8472-es faj egyedét az egyik harogin majdnem megölte, de Hétkilenced az idegent és a harogint végül egy harogin hajóra sugározta, és a Voyager elmenekült.
Egy évvel később a Voyager legénysége felfedezett egy állomást, amelyet a Csillagflotta Akadémia tökéletes másolatát hozták létre. Az állomás lakói is embereknek tűntek. Miután Chakotayt leküldték, hogy nézzen egy kicsit körül, rájöttek, hogy valójában a 8472-es faj áll az egész mögött. Chakotay nem sokkal később elkapták, és Janeway kapitánynak le kellett ülnie tárgyalni a 8472-es fajjal. Az állomás vezetője elmondta, hogy félnek a Föderációtól. A csoport vezetője elmondta, hogy azt tervezik, hogy kémeket építenek be a föderációs szervezetekbe, mert félnek, hogy támadás indulhat ellenük. Janeway megértette velük, hogy Föderáció nem akar háborút. Elmagyarázta, hogy a Voyager az egyetlen olyan hajó, amely találkozott velük. Ezek után az állomás vezetője megígérte, hogy meggyőzi a többieket is, hogy állítsák le a tervezett inváziót.


Borg

A Borg egy hihetetlenül erős kibernetikailag fejlett humanoid faj a Delta Kvadránsból. A Föderáció és a Necrid térség közötti űrben a Borg sok ezer naprendszer ura. A Borg egy kollektív tudatként létezik, melyben az egyéniség megszűnik, a szabadság és az önrendelkezés érdektelenek. Keresztül utazzák az univerzumot a kaptárszerű kockáikban új civilizációkat keresve, melyeket tudatukba asszimilálhatnak, megszerezve minden tudásukat.

Minden borg össze van kapcsolva egy hatalmas szubtéri kommunikációs hálózatba, melyet Borg Kollektívának hívnak. A minden asszimilált dolgozóban lévő beépített adó miatt szükségtelen egy állandó kormányzati rendszer léte. Ezen a hálózaton keresztül a fontos információk minden Borghoz eljuthatnak, így azonnal reagálhatnak minden külső hatásra.
A hatékonyság a napi munka legfőbb elve, és a tökéletesség keresése sosem maradhat abba. Ez vezérli a Borgot új világok felé. A végnélküli próbálkozás a fizikai és mentális tökéletesítés közben abban is a tökéletességre törekednek, hogy melyik ellenséges világokat igázzák le. Az ellenség felé a saját nyelvén állandóan sugárzott "Minden ellenállás hasztalan" üzenettel a Borg eléri, hogy a célpont a teljes reménytelenségbe zuhanjon, ezzel is növelve az asszimiláció hatékonyságát. Ez a módszer számtalan esetben igen hasznosnak bizonyult.

Teljes terület: kb. 158.500.000.000 köbfényév
Népesség: Ismeretlen, de több trillió is lehet.
Élettartam: örök
Fajok: mind kiborg
Nyelv: minden kommunikáció forma lehetséges.
Munkaerő: mindegyik dolgozó, kivéve a Királynőt
Kormányzás: nem alkalmaznak. Minden borgot a Kollektíván keresztül irányítanak és figyelnek. Nincs szükség hierarchiára ebben a rendszerben, ahol minden borgnak ugyanaz a helyzete, kivéve a Királynőt, aki úgy működik, mint egy központi hivatkozási pont, amely körül a kollektíva forog.
Gazdaság: Nincs kimondott gazdasági élet. A munka a védelemben, illetve a fegyver és technikai munkákban merül ki.
Kommunikáció: A Kollektíván keresztül történik.

A Borg technikai fejlődése
A Borg technikai fejlődésének korai szakaszairól roppant keveset - félelmetesen keveset - tudunk. Annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy a Borgot létrehozó népcsoport valaha normális humanoid faj volt. Ez a faj a biológiai evolúció és technikai fejlesztések egy bizonyos fokát elérve - ami körülbelül talán a mi XX. századunk környékére tehető - úgy döntött, hogy gépi alkatrészekkel (szaknyelven implantokkal, vagy implantátumokkal) kezdi el felcserélni egyes biológiai funkcióit, azaz a szerves szöveteket mechanikai és elektonikai szerkezetekre cseréli le. Ezeknek az implantoknak - szintén feltevésekre alapozva - egy része a kommunikációra és információátadásra volt kialakítva, melyeket hálózatba kötve elérték azt, amit az epizódokban és a "Kapcsolatfelvételben" is láthattunk: egy személy kilövése után a többi dolgozó adaptálódott - alkalmazkodott - az adott fegyver frekvenciájához, így a többiek képesek voltak személyi energiapajzzsal megvédeni magukat. Vagy az, hogy egyszerre tudtak nyugodtan dolgozni, támadni, vagy ne adj isten egy célszemélyt asszimilálni egy-egy alparancsnak - subcommand - megfelelően. A Borg faj egyedei nem rendelkeznek önálló éntudattal, az egész faj közösen hoz döntéseket, melyeket a Kollektívában mindenki fenntartás nélkül és "lelketlen" módon végrehajt.
Arra nézve, hogy a Borgnak az egyes fajokat, melyekkel utazásai során találkozott, miért kellett asszimilálni, nem rendelkezünk semmilyen információval. Ezt a tényt semmiképpen sem indokolja az, hogy félig gép faj lett belőle. De mivel ez alakult ki, így kell elfogadnunk. A Borg hatalmas területet mondhat magáénak a Delta Kvadránsban. Asszimilálták többek között az el aurianokat (TNG "Q Who" és "Star Trek: Nemzedékek") és több más fajt is, de például a kazonokat nem (VOY "Mortal Coil"). Ebből az a következtetés vonható le, hogy a Borg csak akkor asszimilál fajokat, ha azok tudása számukra is hordoz valami pluszt és érdemes őket a Kollektíva részévé tenni.
Ami elsősorban visszataszítóvá teszi a Borgot a többi faj számára, általában az a módszer, hogy ellenfeleiket inkább igyekeznek asszimilálni - beolvasztani - a Kollektívába, semmint megölni őket. Az asszimilált egyének elvesztik éntudatukat, attól kezdve a Kollektíva parancsait kötelesek végrehajtani, még akkor is, ha a cél volt bajtársaik halomra gyilkolása, vagy asszimilálása. Ezen kívül a beolvasztott személy ugyanolyan dolgozóvá alakul át, nem csak belsőleg, hanem külsőleg is, mint a Kollektíva többi tagja. Ezeket a beavatkozásokat eleinte sebészi úton hajtották végre, melyek az áldozatok számára szörnyű kínokkal jártak (TNG "Best of Both Worlds"). Egyetlen emberről tudunk, akiből sikeresen és - viszonylag - maradéktalanul kiemelték a beültetett implantokat, ez pedig nem más, mint Jean-Luc Picard, aki - jelenleg - az Enterprise-E kapitánya.
Ám a Borg eljutott a technikai fejlődés egy olyan stádiumába, (pontosabban, valószínűleg időközben asszimilált egy olyan fajt, aki már eljutott a fejlődés ezen fokára) hogy ezt a bonyolult, és időigényes asszimilációs módot felváltotta a nanoszondákkal való asszimilálás. Ez annyiban különbözik az eredeti módszertől, hogy az áldozat véráramába két ún. asszimilációs tűvel nanoszondákat juttatnak. Ezek az apró, három atom méretű, félintelligens gépek önmagukat kezdik el megsokszorozni a személyen belül, így alakulnak ki a különböző rendeltetésű, méretű és alakú gépi alkatrészek. A befecskendezéstől számított öt-tíz percen belül megjelennek az első implantokra utaló jelek és kb. egy-két óra múlva az áldozat már ténylegesen is borg dolgozónak tekinthető. Ez az idő a műtéti úton történő beavatkozásnál akár az egy-két napot is kitehette. A nanoszondákkal történő asszimilálás - számunkra jelentkező - egyik hátránya, hogy az implantok már nagyon nehezen távolíthatóak el a személyből, sőt sok esetben vannak olyan implantok, melyek eltávolítása az egyén teljes bénulását, vagy halálát okozhatják, mivel ezek az alkatrészek már atomi szinten kapcsolódnak a test biológiai szöveteihez (VOY "The Gift").

Utunk most a borg fegyverekhez vezet. A Borg nem használ a Föderációban, vagy bárhol máshol megszokott "hagyományos" energiafegyvereket. Legfőbb fegyverük egy hatalmas erejű, multifrekvenciás, harcra átalakított vonósugár, melyből egyetlen csillaghajó sem bír ki két-három lövésnél többet, hacsak nem rendelkezik automodulált pajzsokkal, mint a Sovereign, vagy a Defiant osztály hajói (TNG "Q Who", "Best of Both Worlds", "Star Trek: Kapcsolatfelvétel"). A Borg hajók - legyen Kocka, Gömb, vagy akár egyszerű felderítő hajó - nem rendelkeznek energiapajzsokkal, ráadásul sok rendszer a hajó felszínén (a borg hajók nem rendelkeznek burkolattal, kivéve a Gömböt, de az is csak minimálissal) vezet keresztül, ezért könnyen sebezhetőek, bár méretük miatt a Kocka hajóknál a legtöbb esetben ez nem jelent túl sokat, kivéve a "Star Trek: Kapcsolatfelvétel"-t, ahol Picard kapitány a borg Kocka egy lényegtelennek tűnő részét lövette a teljes flottával, tehát kell valami létfontosságú rendszernek is lennie a Kocka felszínének környékén.
A következő érdekes technikai "újítás" a Borg részéről a megkerülő transzport (invasive transport), melynek nem a távolsága a döntő (bár azt nem tudjuk, hogy a Borg transzporterek milyen hatótávolsággal rendelkeznek), hanem az, hogy a Borg képes felvont energiapajzson is áttranszportálni a dolgozókat (TNG "Q Who", "Best of Both Worlds")! Ezt köztudottan (a Domínium ugyanilyen technológiáját leszámítva) a többi faj nem tudja megtenni. Ez tovább növeli a Borg veszélyességét, hiszen bárhol, bármikor meg tudnak jelenni egy csillaghajó, vagy csillagbázis teljes területén.
Végső, de nem utolsósorban essen szó a borg hajók meghajtásáról is. A meghajtórendszer működését nem ismerjük, azt az anyagot sem, mely a hajtóművekhez energiát szolgáltat. Van azonban egy érdekes meghajtási mód, mellyel a Borgon kívül más faj nem nagyon rendelkezik, ez pedig a transztér meghajtás. A Föderáció és más fajok mérnökei régóta kísérleteznek a szubtér feletti utazás lehetőségével. A Föderácón belül ennek egyik egyenes ági következménye volt az Excelsior osztály kifejlesztése és megépítése, mely korának számos újítása mellett - elméletileg működőképes - transztér meghajtással is rendelkezett. Ám ez a kísérlet nem volt sikeres, és a Föderáció fejlesztőmérnökei azóta is kutatják ennek az utazási módnak a lehetőségeit, kevés eredménnyel. A Borg azonban - valószínűleg szintén egy asszimilált fajnak köszönhetően - képes a transztéri utazásra. De ennél is érdekesebb az ún. transztér járatoknak nevezett utazási mód, melyet Lore és renegát Borg segítői hoztak létre. Ez gyakorlatilag egy energiával gerjesztett térkapu, melyen át a hajók képesek több ezer fényév megtételére is. Ez eddig a leggyorsabb, mesterségesen létrehozható közlekedési mód.
Természetesen a Borgnak még számos más - esetenként bizarr - technikai megoldása van, (pl. a "Star Trek: Kapcsolatfelvételben" látott kronoton-részecskeörvény, melyen keresztül visszautaztak 2063-ba) de ezek közül nagyon sok ismeretlen számunkra és megszerzésük is veszélyes, bár a Csillagflotta Hírszerzése minden bizonnyal dolgozik az ügyön

Próféták

Transzcendens lények, amelyek a bajori féregjáratban élnek. Az Égi Szentélyben élő Próféták a bajori emberek vallásának alapjai.
A Prófétákat a bajoriak leginkább a 9 Kristályon keresztül ismerték meg, amelyeket a Próféták a féregjáratból küldtek ki az elmúlt ezer évben. Minden Kristálynak különböző neve, és funkciója van a bajori valláson belül. A kilenc közül nyolcat a megszállás alatt a kardassziaiak elloptak, és csak a Prófécia Kristálya maradt a Bajoron. A Kristály segítségével találta meg Benjamin Sisko az Égi Szentély helyét. Sisko kapcsolatba lépett a Prófétákkal, egy olyan létformával, amely a mi lineáris időnkön kívül létezik. Sisko meggyőzte a Prófétákat, hogy a fajtája nem veszélyes rájuk nézve, és a Próféták megengedték, hogy a lineáris lények is használhassák a féregjáratot 2374-ben a Prófécia Kristályának egy szentélyt emeltek a Promenádon. Fontos még az Idő Kristálya, amely 2373-ban került vissza a bajoriakhoz. A Kristályt a klingon Arne Darvin arra használta fel, hogy visszavigye a Defiantot egy századdal korábbra, és megölhesse James Kirk kapitányt. Kira segítségével végül sikerült visszahelyezni a Defiantot a saját idejébe. Kira 2374-ben is használta a Kristályt, hogy az időben visszautazva találkozhasson az anyjával. A Bölcsesség Kristályát a Nagy Nagus szerezte vissza a kardassziaiaktól 2371-ben. Zek arra akarta használni a Kristályt, hogy megjósolhassa vele a jövőt, és ebből szerezhessen valami hasznot, de ehelyett a Próféták megváltoztatták, és eltüntették a kapzsiságát. Quarknak kellett meggyőznie a Prófétákat, hogy változtassák vissza a Nagust. Az Elmélkedés Kristálya szintén a Deep Space Nine-on található 2374 óta. Egy pagh-démon megszállta Gul Dukatot, és megtámadta a Kristályt, mire a féregjárat bezárult, a többi Kristály pedig elsötétült. Néhány hónappal később Sisko kapitány a Tyree bolygón megtalálta a tizedik, és addig ismeretlen Kristályt, a Küldött Kristályát, ás ennek segítségével kinyitotta a féregjáratot. A Próféták magukat a Bajor lényeiként írják le. 2374-ben eltüntettek egy a féregjáraton keresztülutazó Domínium flottát, és megmentették a szövetségeseket a vereségtől. 2374-ben egyikük megszállta Kira Nerys testét a Leszámolás idején, hogy harcoljon a Jake Siskot megszálló pagh-démonnal. A csatát végül Kai Winn fejeztette be, aki nem hitt abban, hogy a Próféták győzhetnek.
Miután felfedezte a féregjáratot, a bajoriak Égi Szentélyét, Sisko lett a Próféták Küldötte. Nem kedvelte ezt a címet, de fokozatosan elfogadta. A Próféták iránta való érdeklődése 2375-ben nyert magyarázatot, amikor felfedezte, hogy anyját egy Próféta szállta meg mielőtt teherbe esett volna. Sisko arra született, hogy támogassa a Prófétákat a pagh-démonok ellen harcukban, és sorsa be is teljesedett, amikor a Gul Dukatot megszálló pagh-démonnal csatázott 2375-ben. A rövid harc után Sisko Dukatot és a pagh-démonokat örökre a Tűzbarlangokba zárta. Ezek után Sisko elhagyva fizikai formáját, csatlakozott a Prófétákhoz az Égi Szentélyben

Pagh-démonT
ranszcendens élőlények, amelyek egykoron a bajori féregjáratban, az Égi Szentélyben laktak. A pagh-démonokat a Próféták száműzték a féregjáratból, és a bajori Tűzbarlangokba zárták. 2373-ban Keiko O'Brien meglátogatta a Tűzbarlangokat, és egy pagh-démon megszállta a testét. A lény megfenyegette O'Brien főnököt, hogy megöli a feleségét, ha nem segít neki. A pagh-démon egy kronoton sugárt akart lőni a féregjáratba, hogy megölje a Prófétákat. Szerencsére O'Briennek sikerült elérnie, hogy a pagh-démon elhagyja Keiko testét, és a Próféták sem sérültek meg. 2374-ben egy pagh-démon megszállta Jake Sisko testét, hogy részt vegyen a Leszámolásban, egy csatában a pagh-démonok és a Próféták között, az egyik Próféta pedig Kira Neryst szállta meg. Már úgy tűnt, hogy a Próféták megnyerik a csatát, de Kai Winn elárasztotta az állomást kronotonnal, hogy mindkét lényt kikényszerítse a testekből. Gul Dukatot is egy pagh-démon szállta meg, amikor megölte Jadzia Daxot a Deep Space Nine-on. Dukat elpusztította az Elmélkedés Kristályát, erre a féregjárat bezárult, és minden Kristály elsötétült. Sisko kapitány végül a Küldött Kristályával sikeresen újra kinyitotta a féregjáratot, bár ebben a pagh-démonok különféle látomásokkal próbálták megakadályozni.
Számos bajori a pagh-démonokat kezdte el követni a Próféták helyett. Dukat megszerezte egy ilyen csoport irányítását, bár ő maga nem igazán hitt a pagh-démonok isteni természetében. Megpróbálta rávenni a kultusz tagjait, hogy kövessenek el öngyilkosságot, de ezt Kira Nerys megakadályozta. Dukat elmenekült, és rávette Kai Winnt, hogy szabadítsák ki az összes pagh-démont a tűzbarlangokbeli börtönükből. Dukatot újra megszállta egy pagh-démon, az amelyet Kosst Amojanként ismernek. Szerencsére a Küldöttnek sikerült végezni Dukattal, és a pagh-démonokat örökre a barlangokba zárta.

Q
A Q kétségek nélkül az egyik legérdekesebb faj, amivel a Föderáció valaha is találkozott. Keveset tudni róluk, de az biztos, hogy az ún. "Q kontinuum"-ban élnek, amely egy magasabb dimenzióban található. A Q valószínűleg valamikor egy "normális" faj volt, de hatalmas erőre tettek szert, amivel képesek uralni az anyagot és energiát, az űrt, az időt és magukat is. A legtöbb Q mindenhatónak képzeli magát, de az egyikük szerint az ő erejüknek is van határa - bár hogy ez mi, az talán sosem derül ki. A Föderáció első találkozása a Q-val akkor történt, amikor egyikük megszállta az Enterprise-D-t. Q a hajó főtisztjeit emberiség ellenes bűnökkel vádolta meg. A Q-nak "köszönhető" a Borggal való kapcsolatfelvétel is.
A Voyager a Delta Kvadránsban találkozott egy másik Q-val is, Quinn-nel, aki egy üstökös magjába volt bebörtönözve. Quinn elégedetlen volt életével, mert céltalannak találta már a Q-k életét. Q is megjelent a Voyageren, aki eleinte szembeszállt Quinn érveivel, de végül is segített neki meghalni. Ezek után kitört a polgárháború a kontinuumban Q és Quinn követői, valamint a többi Q között, amelyet végül a Voyager legénységének segítségével fojtottak el.
avatar
Benjamin Lafayette Sisko

Hozzászólások száma : 12
Regisztráció dátuma : 2009. Dec. 12.
Tartózkodási hely : DS9
Kinézet : Kopasz fej, marcona tekintet. Gyakran így jellemzik a kapitányt. Nem véletlenül.
Foglalkozás : Kapitány

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.